Co vše si můžeme vyrobit z bezu?

To, že se květ černého bezu používá v tradiční medicíně již po mnoho kultur, je věc známá. Využít ale můžeme nejen květy, ale později i plody. Často tak narážíme na možné záměny v pojmech bezový a bezinkový. Bezinka jakožto plod v podobě černých kuliček vytvoří bezinkové výrobky. Oproti tomu bezové jsou takové, které jsou vyrobeny z květů.

large-elder-bush-1637507

Květy černého bezu jsou významné svými antiseptickými, antioxidačními a protizánětlivými účinky, obsahují bioflavonoidy a chlorogenové kyseliny bojující proti alergiím a ustalujícím hladiny glukózy v krvi. Plody jsou bohaté na vitamín A, B1, B2, B3 a C. Výrobky z tohoto stromu skvěle fungují proti chřipce, nachlazení a kašli.

elderberry-1322441

A jaké produkty si můžeme doma vyrobit? Asi úplně nejčastěji narazíme na sirupy. Ty skvěle chutnají s vodou, minerálkou nebo v čaji, dochutit je můžeme meduňkou či několika kolečky citronu. Bez obav si je mohou vychutnávat děti i těhotné a kojící ženy. Narazit můžeme na tři hlavní postupy při výrobě, která rozhodně nepatří mezi složité:

  • Bezový sirup

Asi 3 litry vody převaříme, vsypeme kyselinu citronovou a necháme zcela vychladnout. Nasbíráme asi 40 květů, které přelijeme převařenou vodou, přidáme na kolečka nakrájené čtyři citrony a necháme přes noc louhovat. Louh následně přecedíme přes jemné sítko či plátno, přidáme tolik kg krystalového cukru, kolik je litrů tekutiny a vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Poté přelijeme do vysterilizovaných sklenic či lahví, které necháme dnem vzhůru vychladnout.

  • Bezový sirup zastudena

Postup je podobný jako u předchozího receptu, ovšem tím, že se vše děje zastudena, zůstává více zdravých látek. Do převařené vody se dají květy a nechají se přes noc odležet. Poté se scedí, přidáme cukr, kyselinu citronovou a nakrájené citrony (můžeme vymačkat). Mícháme, dokud se cukr nerozpustí a sirupem naplníme láhve.

Nasbíraných 900 g plodů (bez stopek) propláchneme a smícháme je v hrnci se 750 g cukru, 10 g kyseliny citronové a 800 ml vody. Směs přivedeme k varu a 15 minut necháme probublávat, rozmixujeme a přes sítko propasírujeme. Tekutinu znovu povaříme, dokud nezíská sirupovou konzistenci a poté jej přelijeme do lahví.

Kromě sirupů můžeme připravit také likéry, džemy nebo třeba octy. Tímto způsobem si můžete plody černého bezu vychutnávat po celý rok, až do další sezóny.

4.7/5 - (4 votes)