Co vše si můžeme vyrobit z bezu?

To, že se květ černého bezu používá v tradiční medicíně již po mnoho kultur, je věc známá. Využít ale můžeme nejen květy, ale později i plody. Často tak narážíme na možné záměny v pojmech bezový a bezinkový. Bezinka jakožto plod v podobě černých kuliček vytvoří bezinkové výrobky. Oproti tomu bezové jsou takové, které jsou vyrobeny z květů.

large-elder-bush-1637507

Květy černého bezu jsou významné svými antiseptickými, antioxidačními a protizánětlivými účinky, obsahují bioflavonoidy a chlorogenové kyseliny bojující proti alergiím a ustalujícím hladiny glukózy v krvi. Plody jsou bohaté na vitamín A, B1, B2, B3 a C. Výrobky z tohoto stromu skvěle fungují proti chřipce, nachlazení a kašli.

elderberry-1322441

A jaké produkty si můžeme doma vyrobit? Asi úplně nejčastěji narazíme na sirupy. Ty skvěle chutnají s vodou, minerálkou nebo v čaji, dochutit je můžeme meduňkou či několika kolečky citronu. Bez obav si je mohou vychutnávat děti i těhotné a kojící ženy. Narazit můžeme na tři hlavní postupy při výrobě, která rozhodně nepatří mezi složité:

  • Bezový sirup

Asi 3 litry vody převaříme, vsypeme kyselinu citronovou a necháme zcela vychladnout. Nasbíráme asi 40 květů, které přelijeme převařenou vodou, přidáme na kolečka nakrájené čtyři citrony a necháme přes noc louhovat. Louh následně přecedíme přes jemné sítko či plátno, přidáme tolik kg krystalového cukru, kolik je litrů tekutiny a vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Poté přelijeme do vysterilizovaných sklenic či lahví, které necháme dnem vzhůru vychladnout.

  • Bezový sirup zastudena

Postup je podobný jako u předchozího receptu, ovšem tím, že se vše děje zastudena, zůstává více zdravých látek. Do převařené vody se dají květy a nechají se přes noc odležet. Poté se scedí, přidáme cukr, kyselinu citronovou a nakrájené citrony (můžeme vymačkat). Mícháme, dokud se cukr nerozpustí a sirupem naplníme láhve.

Nasbíraných 900 g plodů (bez stopek) propláchneme a smícháme je v hrnci se 750 g cukru, 10 g kyseliny citronové a 800 ml vody. Směs přivedeme k varu a 15 minut necháme probublávat, rozmixujeme a přes sítko propasírujeme. Tekutinu znovu povaříme, dokud nezíská sirupovou konzistenci a poté jej přelijeme do lahví.

Kromě sirupů můžeme připravit také likéry, džemy nebo třeba octy. Tímto způsobem si můžete plody černého bezu vychutnávat po celý rok, až do další sezóny.